Вие сте тук: Начало Новини Агенцията за ядрено регулиране е домакин на обучение за регулаторни инспекции по време на експлоатация на АЕЦ

Агенцията за ядрено регулиране е домакин на обучение за регулаторни инспекции по време на експлоатация на АЕЦ

10 юли 2018 г.

    Агенцията за ядрено регулиране е домакин на обучение за регулаторни инспекции на атомни електроцентрали в експлоатация от 9 до 13 юли. Обучението се реализира по проект на Европейската комисия „Обучение и практическо обучение на експерти от национални регулаторни органи и организации за техническа поддръжка за развитие и управление на техните регулаторни и технически способности“ (Training and Tutoring for experts of the NRAs and their TSOs for developing or strengthening their regulatory and technical capabilities”). В обучението в София се включиха 9 участници от регулаторните органи на Тайланд, Йордания, Бразилия, Виетнам, Монголия и Индонезия. В рамките на 5 дни експерти на АЯР и италианската организация, занимаваща се в областта на ядрената и радиационната безопасност и сигурност, ИТЕР-консулт ще запознаят участниците с основните аспекти на регулаторните инспекции по време на експлоатацията на АЕЦ и последните директиви на Европейския съюз относно ядрената и радиационната безопасност. Ще бъдат разгледани и референтните международни стандарти и изискванията за безопасност.
    Програмата включва посещение на АЕЦ "Козлодуй", където участниците ще имат възможност да се запознаят с действията при регулаторна инспекция на място, ролята и задачите на регулаторния инспектор.
    Двама от участниците ще продължат курса на обучение с двумесечна практическа част, която ще се проведе в АЯР и АЕЦ „Козлодуй“. 

Действия към документ